25d' Octubre de 2016
Europa l'encerta
30/06/2012
Els països de la zona euro han decidit fer un cop de timó que pot ser clau per enfortir la moneda única i sortir de l'atzucac financer. Dijous passat, després d'una reunió maratoniana i descrita per alguns presents com a "tensa", l'estratègia promoguda fins ara per la cancellera alemanya Angela Merkel va viure el seu punt i final. L'austeritat com a única norma, inflexible i sense anar acompanyada de polítiques d'estímul, deixa per tant de ser un manament a Brussel·les. Les decisions més importants són dues: recapitalitzar els bancs directament —sense intervenció estatal— i permetre que fons europeus comprin deute sobirà. Les conseqüències d’aquestes dues mesures han estat immediates i per primer en molts mesos l'economia s'ha vinculat a notícies positives. En el cas de l'estat espanyol, per exemple, la ja famosa prima de risc va experimentar ahir una baixada de 68 punts, la més gran d'enguany.

Que els estats no s'involucrin en l'ajuda al sector financer és una bona notícia, perquè evita que creixi el deute dels estats si és que finalment no es poguessin retornar els préstecs. La mesura és, també, una sever toc d'atenció als bancs, excessivament protegits. La compra imminent de deute públic per part del BCE també ha convençut els inversors, que han respost deixant les borses europees en números verds. Aquesta reacció demostra que es poden prendre decisions efectives i que no tot són especuladors als parquets borsaris del món. L'acord assolit aquesta setmana també demostra que la UE no pot funcionar amb la màxima de “tants caps tants barrets”. Cal integració fiscal i cal que les decisions no castiguin perpètuament els estats que ho passen pitjor. Fer-ho ha tingut un efecte bumerang que ha perjudicat el conjunt de la Unió. Si als Estats Units s'hagués fet el mateix amb Califòrnia, que està arruïnada, el rebombori hauria estat estrident i hauria tingut uns efectes desastrosos per a l'economia del país. Al vell continent, en canvi, una economia com la grega és capaç de fer trontollar tot el sistema.
Comentaris
CLI_WritesComment CLI_WritesComment
* Camps obligatoris