25de Setembre de 2016
La ruptura constitucional
21/06/2012
Miquel Roca i Junyent, excap de la Minoria Catalana al Congrés de Diputats i un dels pares de la Constitució espanyola, va sortir ahir en defensa del projecte de llei català de consultes que el Govern va presentar al Parlament el març de 2012. La promulgació d’una llei de consultes ja estava contemplada en l’article 122 de l’Estatut de Catalunya de l’any 2006, el qual atorga a la Generalitat de Catalunya la competència per convocar qualsevol tipus de consultes populars. Per a Roca, la llei s’ajusta perfectament a la Constitució espanyola i creu que si durant la tramitació parlamentària ensopega amb cap entrebanc, aquest serà polític i no pas jurídic. Cal tenir en compte el criteri de Roca i Junyent, perquè és un polític de llarga trajectòria a Catalunya i a Espanya que no és conegut, precisament, pel seu radicalisme. Certament, com diu ell, aquest projecte de llei toparà amb molts entrebancs polítics. De jurídics, en canvi, potser no n’haurà d’esquivar tants. Però no serà perquè la Constitució espanyola sigui benèvola i oberta a qualsevol mena d’interpretació, que és el que es dedueix de les seves paraules, sinó per la manca d’empenta política i d’aplicabilitat efectiva que caracteritza la llei fonamental espanyola.

El projecte de llei de consultes està excessivament amarat d’emotivitat i bones intencions, però la realitat és que una proposta com aquesta no encaixarà mai amb el sistema constitucional espanyol. Per això no veurà la llum. O serà inútil, encara que s’aprovi. I és que el projecte es queda a mig camí en l’intent de promoure la participació dels ciutadans en la vida política de Catalunya. El gran impediment per fer-ho és que segons la Constitució espanyola l’únic subjecte que té la capacitat sobirana d’exercir el dret a referèndum és el poble espanyol. Per a les institucions i normatives de l’estat, els catalans només som una part del poble espanyol que no pot voler exercir la sobirania separadament. És per això que els ciutadans de Catalunya no tenen el dret de fer vinculant allò que expressen en una consulta, diguem-ne, parcial. És per això, també, que el projecte de llei atorga funcions tan sols consultives a les consultes. Tot ens porta, doncs, a la necessitat de plantejar-nos d’una vegada fins a quin nivell d’autogovern volem arribar. Convocar un referèndum seria, segurament, l’última fase. Si volem assolir la sobirania de veritat, abans caldrà assumir la ruptura constitucional. Sense eufemismes ni encaixos impossibles.
Comentaris
CLI_WritesComment CLI_WritesComment
* Camps obligatoris