28de Setembre de 2016
La mordassa de l'estat
05/03/2013
Tot estat democràtic necessita disposar d’unes lleis i d’uns magistrats responsables i lliures. Catalunya, en la mesura que encara pertany a l’estat espanyol, també. Tanmateix, des de fa anys això no és així. I és que a Espanya per cada magistrat responsable que trobem i que actua amb sentit comú i té vocació democràtica, n’hi ha un munt que són capaços de rebregar les lleis amb un lògica ben poc democràtica. Aquest és el cas del fiscal general de l’estat, Eduardo Torres-Dulce, que ahir va iniciar el procés per cessar el fiscal en cap de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, per haver gosat afirmar en una entrevista concedida a Europa-Press que considera legítim que Catalunya aspiri a fer una consultar sobre el futur polític. En la mateixa entrevista, el magistrat català també va dir que ara com ara no existeix un marc legal que permeti un referèndum sobre la independència. Com a alternativa a l’actual situació de paràlisi, el magistrat va afirmar que el previsible “no” de Madrid a permetre fer el referèndum hauria de portar-nos a trobar altres alternatives. I en aquest sentit es referia a la llei de consultes que vol elaborar el Parlament de Catalunya. Ahir mateix, però, Rodríguez Sol va matisar les seves declaracions, segurament perquè ja li havien tocat el crostó, i va afirmar que “si no hi ha solució a Madrid s'ha de veure quin àmbit de competències ens queda i què es pot fer a través d'una llei de consultes", alhora que advertia que s'havia de ser "realista" i entendre que el marc legal no contempla la possibilitat d'un referèndum. Al seu entendre, doncs, la llei de consultes és una via "però sense que es pugui utilitzar per esquivar les lleis vigents". En fi, tot plegat molt lògic i civilitzat.

Però l’estat espanyol no és gens lògic, ni civilitzat ni democràtic. El fet de voler destituir Martín Rodríguez Sol és molt greu. De fet, és escandalós. I ho és, d’entrada, perquè és un atemptat a la llibertat d’expressió i, també, perquè la destitució del fiscal en cap de Catalunya és conseqüència de la intransigència de l’estat davant el procés sobiranista català que avui encapçala el MHP Artur Mas. Des de l’aprovació de la declaració de sobirania al Parlament de Catalunya l’estat fa mans i mànigues per combatre-la, incloent-li la guerra bruta. La remoció de Rodríguez Sol només s’explica així. El PP, i també el PSOE, no estan disposats a resoldre el plet català per la via democràtica. Al contrari. I el que passi amb el fiscal en cap de Catalunya ens indicarà fins a quin punt determinades crides al diàleg caducaran. La reacció catalana contra els atacs de l’estat ha de ser, en primer lloc, reforçar la unitat de la societat civil, que és l’única manera de forçar els partits a deixar enrere el partidisme, i després defensar les institucions del país, començant per la presidència de la Generalitat. A l’estat se li ha proposat diàleg i pacte i la resposta és clara: posar en marxa la maquinària burocràtica per tallar les ales al sobiranisme. Aquest serà un combat llarg i difícil, però l’única garantia d’èxit que tenim és que oposem la democràcia a les mordasses i els tripijocs de l’estat per fer callar la voluntat popular. Catalunya ha de fer la seva via i no pot aturar-se, atès que el sobiranisme té l’aval, si més no al Parlament, del 78% dels ciutadans. Contra la intolerància dels poders de l’estat, oposem-hi fermesa i arguments.
Comentaris
CLI_WritesComment CLI_WritesComment
* Camps obligatoris